INFLUENCE OF MICROBIOLOGICAL FERTILIZER «FLAVOBACTERIN» ON YIELD AND QUALITY OF POTATOES

Authors

  • Ольга Михайловна Соболева Кузбасский государственный университет имени В.Н. Полецкова, Кемеровский государственный медицинский университет Минздрава России, Кемерово, Россия Автор
  • Алена Игоревна Пузикова Кузбасский государственный университет имени В.Н. Полецкова, Кемерово, Россия Автор

DOI:

https://doi.org/10.71453/3034-4174-2025-3-29

Keywords:

potatoes, microbiological fertilizers, Flavobacterin, yield potatoes, tuber quality

Abstract

Potatoes, due to their adaptability, yield and nutritional properties, and as an important component of diversified farming systems, have long helped reduce food insecurity and help improve household incomes in times of crisis and modern population growth. Among the important current issues and challenges in the potato industry, sustainable and environmentally friendly production is named among the main problems. A similar level of safety and quality can be achieved when using microbiological fertilizers and biological preparations, one of which is the drug «Flavobacterin». The purpose of the work is to study the nature of the effect of the drug «Flavobacterin» on the yield and quality of marketable potato tubers. The experiment included 3 varieties of domestic selection: Lyubava, Bronnitsky and Inspiration. A positive effect of the biological preparation «Flavobacterin» on the resistance of potato plants of the studied varieties to late blight was noted. Potato variety Bronnitsky, when treated with a biological preparation, demonstrated the highest resistance of tops and the lowest degree of late blight damage over all periods of studying the infection - 9 points. The highest yield was recorded for potatoes of the Bronnitsky variety when treated with a biological product – 38,6 c/ha with a marketability of 92%. In terms of starch content, the Bronnitsky variety stood out, the variant using the studied biological product – 17,8%, approaching the technical varieties. The lowest starch content in tubers was observed in the Lyubava variety in the control variant and amounted to 14,2%.

Author Biographies

  • Ольга Михайловна Соболева, Кузбасский государственный университет имени В.Н. Полецкова, Кемеровский государственный медицинский университет Минздрава России, Кемерово, Россия

    кандидат биологических наук, доцент кафедры микробиологии и вирусологии

  • Алена Игоревна Пузикова, Кузбасский государственный университет имени В.Н. Полецкова, Кемерово, Россия

    научный сотрудник

References

1. Sustainable management of sweet potatoes: A review on practices, strategies, and opportunities in nutrition-sensitive agriculture, energy security, and quality of life / D. Tedesco [et al.] // Agricultural Systems. 2023. Vol. 210. P. 103693. DOI: 10.1016/j.agsy.2023.103693

2. Climate change impacts on global potato yields: a review / Adekanmbi T. [et al.] // Environmental Research: Climate. 2024. Vol. 3, № 1. P. 012001. DOI:10.1088/2752-5295/ad0e13

3. Characteristics of organically grown compared to conventionally grown potato and the processed products: A review / K. Djaman [et al.] // Sustainability. 2021. Vol. 13, №. 11. P. 6289. DOI:10.3390/su13116289

4. Оценка состояния производства картофеля в Кемеровской области – Кузбассе / Е. П. Кондратенко [и др.] // Инновационные решения в АПК. 2024. № 3(3). С. 37–53. URL: https://agricultur.ru/journal/4.

5. Wang, W., Long, Y. A review of biocontrol agents in controlling late blight of potatoes and tomatoes caused by Phytophthora infestans and the underlying mechanisms // Pest Management Science. 2023. Vol. 79, № 12. Pp. 4715–4725. DOI 10.1002/ps.7706

6. Etherton, B. A. et al. Disaster plant pathology: Smart solutions for threats to global plant health from natural and human-driven disasters // Phytopathology. 2024. Vol. 114, № 5. Pp. 855–868. DOI:10.1094/PHYTO-03-24-0079-FI

7. Impact of Emerging Pathogens in Crop Production / S. Oraon [et al.] // Microbiology Research Journal International. 2024. Vol. 34, № 7. Pp. 80–92. DOI:10.1094/PHYTO-03-24-0079-FI

8. Дзедаев, Х.Т., Газданова, И.О., Бекмурзов, Б.В. Биологическая борьба с фитофторозом картофеля, вызываемым Phytophthora infestans // Аграрный вестник Урала. 2023. Т. 23, № 9. С. 2–10. DOI 10.32417/1997-4868-2023-23-09-2-10. EDN: HRYFZP.

9. Huang, C.C., Liew, E.C.Y., Wan, J.S.H. Modelling the displacement and coexistence of clonal lineages of Phytophthora infestans through revisiting past outbreaks // Plant Pathology. 2024. Vol. 73, № 4. Pp. 924–936. DOI:10.1111/ppa.13862

10. Химическая защита картофеля от грибных болезней с учетом устойчивости сорта / В.А. Барков [и др.] // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2023. Vol. 24, № 3. Pp. 389–398. EDN PLOOSN. DOI 10.30766/2072-9081.2023.24.3.389-398

11. Особенности воздействия микробиологического препарата «Флавобактерин» на урожайность и качество клубней картофеля сорта Удача / Кожемяков А.П. [и др.] // Аграрная наука. 2024. № 4. С. 94–100. https://doi.org/10.32634/0869-8155-2024-381-4-94-100.

12. Курсакова, В.С., Чернецова, Н.В. Оценка влияния препаратов диазотрофных бактерий на формирование урожайности картофеля в степной зоне Алтайского края // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2024. № 2 (232). С. 5–10.

13. Impact of the Temperature Reconditioning of Cold-Stored Potatoes on the Color of Potato Chips and French Fries / Gikundi E. N. [et al.] // Foods. 2024. Vol. 13, № 5. P. 652. DOI: 10.3390/foods13050652

14. Оценка клубней сортов картофеля на содержание редуцирующих сахаров и лежкость / Д.И. Волков [и др.] // Дальневосточный аграрный вестник. 2021. № 1(57). С. 5–13. DOI 10.24412/1999-6837-2021-1-5-13. EDN YZYJHN.

15. Качество картофеля и картофелепродуктов / под ред. А.В. Коршунова. Москва: ВНИИКХ, 2001. С. 27–37.

16. Влияние погодных условий, компоста и биопрепаратов на урожайность и качество картофеля / В. Б. Минин [и др.] // АгроЭкоИнженерия. 2024. № 3 (120). С. 45–64. DOI 10.24412/2713-2641-2024-3120-45-64. EDN TZARZV.

Published

2025-12-10

Issue

Section

УСТОЙЧИВАЯ АГРОЭКОСИСТЕМА