INCREASE OF MEAT PRODUCTIVITY DUE TO INTRODUCTION OF PHYTOADDITIVES INTO DIET OF YOUNG RABBITS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.71453/3034-4174-2025-2-64

Keywords:

rabbits, phytobiotics, labaznik, echinacea, productivity, weight gain, lethal indicators

Abstract

The purpose of the studies is to determine the effect of different doses of extracts of elm grass (Filipendula ulmaria) and purple echinacea (Echinacea purpurea) on the productivity and qualitative composition of young rabbit meat. The subject of the research was the productivity and quality of meat of young rabbits of the California breed.

Plant extracts were prepared by water ethanol extraction followed by vacuum low temperature drying. As a result of the experiments, it was found that the average live weight at the end of the experiment was 6.1% higher in experimental group I and 2.3% higher in experimental group II (P > 0.05). The average daily gain in live weight was higher by 55.6% and 50.0%, respectively (P < 0.01) compared to the control group analogues.

Feeding a phytocomposition based on the extract of elm grass at a dose of 2 g per head per day and purple echinacea extract with an optimal dosage of 1 g per head per day, respectively, has a positive effect on the productive qualities and quality composition of young rabbit meat.

Author Biography

  • Сергей Николаевич Рассолов, Кузбасский ГАУ

    доктор сельскохозяйственных наук, заведующий кафедрой зоотехнии

References

1. Атабаева, Х.Н. Лекарственные растения в ветеринарии / Х. Н. Атабаева, Н. С. Умарова. Ташкент, 2013. 159 с.

2. Меднова, В.В. Использование фитобиотиков в животноводстве: обзор / В. В. Меднова, А. Р. Ляшук, В. С. Буяров // Биология в сельском хозяйстве. 2021. № 1 (30). С. 11–16.

3. Рассолов, С. Н. Использование экстракта ромашки при выращивании молодняка кроликов / С. Н. Рассолов, Р. А. Ворошилин // Достижения науки и техники АПК. 2018. Т. 32, № 12. С. 57–58.

4. Mabry, T. J. The systematic identification of Flavonoids / T. J. Mabry, K. R. Markham, M. B. Thomas. Berlin – Heidelberg – New York, 1970. 354 p.

5. Antioxidant activity of Filipendula hexapetala flowers / Z. Maksimović, S. Petrović, M. Pavlović, N. Kovacević et al. // Fitoterapia. 2007. Vol. 78. P. 265–267.

6. Abubakirov, N.K. Ecdysteroids of flowering plants (Angiospermae) / N. K. Abubakirov // Chemistry of Natural Compounds. 1981. Vol. 17. P. 489–503.

7. Dietary supplementation of yucca (Yucca schidigera) affects ovine ovarian functions / R. Vlčková, D. Sopková, Z. Andrejčáková et al. // Theriogenology. 2017. Vol. 88. P. 158–165.

8. Юнусова, О. Ю. Влияние премикса на переваримость питательных веществ рациона свиноматок / О. Ю. Юнусова, Л. В. Сычева // Нива Поволжья. 2015. № 2 (35). С. 80–83.

9. Романова, М.Д. Лабазник для стимуляции клеточных факторов естественной резистентности / М. Д. Романова // Студенты – науке и практике АПК: мат-лы 107-й международ. науч.-практич. конф. Витебск, 2022. С. 88–89.

10. Шилова, И.В. Биологически активные вещества лабазника обыкновенного и оценка их антиоксидантных свойств / И. В. Шилова, Е. И. Короткова // Химико-фармацевтический журнал. 2017. Т. 51, № 7. С. 46–49.

11. Антимикробная активность извлечений из плодов двух видов лабазника / К. Н. Сазанова, С. Х. Шарипова, В. М. Рыжов, В. А. Куркин и др. // Фармация. 2017. Т. 66, № 2. С. 47–49.

12. Филлипова, О.Б. Фитокомплекс для кормления молочных коров в переходный период / О. Б. Филлипова, А. И. Фролов // Ученые записки УО ВГАВМ. 2017. Т. 53, вып. 1. С. 273–278.

13. Chicory (Cichorium intybus) Herb: Chemical Composition, Pharmacology, Nutritional and Healthical Applications / M. Saeed, M. Elgammal, M. Alagawany, M. A. Arain et al. // International journal of pharmacology. 2017. Vol 13, Is. 4. Р. 351–360.

13. Donker, J. D. Predicting Total Digestible Nutrients and Estimated Net Energy of Dairy Cow Rations from Chemical Components / J. D. Donker // Journal of Dairy Science. 1979. Vol. 62, Is. 3. P. 424–432.

14. Стеценко, И.И. Активность роста и прочности костей скелета свиней при введении в рацион минеральных добавок / И. И. Стеценко, Н. А. Любин, T. M. Шленкина // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2011. № 2. С. 41–46.

15. Овчинников, А.В. Стимулирующая добавка в кормлении поросят-отъемышей / А. В. Овчинников // Нива Поволжья. 2012. № 2(23). С. 76–79.

16. Овсянников, А.И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. Москва: Колос, 1976. 304 с.

17. Плохинский, Н.А. Руководство по биометрии для зоотехников / Н. А. Плохинский. Москва: Колос, 1969. 256 c.

18. ГОСТ 7686-88 «Кролики для убоя. Технические условия». Москва: Государственный комитет СССР по стандартам, 1988. 4 с.

Published

2025-08-29

Issue

Section

ПРОДУКТИВНОЕ ЖИВОТНОВОДСТВО